| 3/5 pistettä | eräkirja, matkakirja |

Metsästys ja kalastus -lehti täytti 100 vuotta 2011. Tähän kirjaan on kerätty 100 vuoden aikana lehdessä julkaistuja erätarinoita eri kirjoittajilta. Mukana on yhteensä 30 erätarinaa ja 30 kirjoittajaa. Tarinoita on sekä Suomesta että eräretkiltä maailmalta.

Kirjoittajina on koko Suomen tuntemia kirjailijoita kuin vähemmän tunnettujakin. Mukana mm. Ludvig Munsterhjelm, T. Rautapalo-Papp, A. E. Järvinen, V. Huovinen, Annikki Kariniemi-Willamo, Olli Mäkinen ja monta muuta.

Mielenkiintoisia tarinoita ovat esimerkiksi A. Emil Virtasalon Ensimmäinen kohtaukseni villinorsun kanssa, Ludvig Munsterhjelmin Jääkarhuja ja jääkarhunmetsästystä, Frans Kuusimäen Ammattimetsästäjänä Kanadan erämaissa ja Olli Mäkisen Kafferipuhvelin jäljillä. Erityisen hieno tarina on myös Annikki Kariniemi-Willamon Vanha vene. Itse erätarinoiden lisäksi kirjassa on lyhyt esittely kustakin kirjoittajasta tarinan lopussa.

Historialliselta kannalta mieleen näistä jäi parhaiten Hjalmar Linderin Peuranajossa Norjassa (1919), jossa metsästysseurueeseen kuului myös eräs kenraali Mannerheim. Ihan turha kaveri ei ollut Linder itsekään, sillä hän oli tuohon aikaan Suomen rikkain mies, joka omisti mm. Kytäjän ja Mustion kartanot, sahoja ja tehtaita. Sinänsä mielenkiintoista, että tällainen henkilö on kirjoittanut erätarinoita Metsästys ja kalastus -lehteen. Mutta hienoa, että on kirjoittanut.

  • Kustannusosakeyhtiö Otava, 2011
  • Kuvitus: Seppo Polameri