| 3/5 pistettä | matkakirja |

josPurjehduskirjojen klassikoiden klassikko, jossa Joshua Slocum purjehtii yksin Spray-nimisellä veneellä maapallon ympäri 1800-luvun lopulla. Aikaa matkaan kului 3 vuotta ja 2 kuukautta.

Joshua Slocum oli ensimmäinen, joka purjehti yksin maapallon ympäri. Matkaan lähtiessään hänellä oli vain 1,50 dollaria taskussa.

Matka alkoi Bostonista 1895. Ensin Slocum purjehti Atlantin yli Gibraltarille, sieltä uudelleen Atlantin yli Brasiliaan, Etelä-Amerikan rannikkoa seuraillen Kap Hornin ympäri, sitten Tyynenmeren läpi Australiaan, Australian ja Indonesian välistä Intian Valtamerelle, sitten Etelä-Afrikan rannikolle, Hyväntoivonniemen ympäri, jälleen Atlantin poikki Brasilian rannikolle, sitten Etelä-Amerikan pohjoisrannikkoa pitkin Karibianmerelle, jonka poikki lopulta takaisin Yhdysvaltojen rannikolle ja kotiin.

Yksinpurjehdus maapallon ympäri on ennnen kaikkea purjehduskirja. Slocum poikkeaa tosin maissa monissakin eksoottisissa paikoissa ja näistä olisi ollut paljonkin kerrottavaa, mutta kirjassa keskitytään lähes pelkästään kuvaamaan purjehdusta veneessä. Usean päivän mittaisetkin jaksot maissa kuitataan usein muutamalla lauseella.

Joshua Slocumista ja hänen purjehduksestaan löytyy runsaasti lisätietoja Wikipediasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Joshua_Slocum.

Mainittakoon, että kirjan on suomentanut kirjailijana paremmin tunnettu Eino Koivistoinen, jonka kirjoja tässä blogissakin on arvioitu useita.

  • Alkuperäisteos: Sailing Alone Around The World, 1900.
  • K. J. Gummerus Osakeyhtiö, 1982. Toinen painos.
  • Suomennos: Eino Koivistoinen