| 4/5 pistettä | eräkirja |

Kai-Veikko Vuoristo Hankien kimallusTakakannen esittelyteksti:

”Tunturimaiden aurinkoiset keväthanget kutsuvat yhä useampia talviloman viettäjiä ja murtomaahiihtäjiä Lapin lumoukseen siintävien vuorten taikaisilla selkosilla, tervastulien äärellä ja hangen keskellä solisevien purojen keitailla.

Hankien kimallus kertoo tekijän ja hänen tovereidensa monivuotisen kokemuksen perusteella eräretkeilyn tunnelmista ja sisällöstä maamme tunnetuimmilla vaellusseuduilla, Yliperän suurtunturien maailmassa ja Urho Kekkosen kansallispuistossa. Teksti, valokuvat ja kartat vievät sekä nojatuolimatkailijan että tulevan vaeltajan suurenmoisten nähtävyyksien äärelle ja kiehtovimmille reiteille. Käytännölliset vihjeet auttavat oivaltamaan, että suuri luonto on ainakin keväthankien aikaan jokamiehen ja -naisen ulottuvilla, jos ”henki on altis”. 

Kai-Veikko Vuoristo kertoo kirjassa hyvinkin yksityiskohtaisesti monista eri vaellusreiteistä. Enkä nyt tarkoita valmiita luontoon merkattuja polkuja, vaan merkitsemättömiä reittejä paikasta A paikkaan B Lapin erämaissa. MItä kautta kannattaa kulkea, missä on komeimmat tunturit, jyrkimmät kurut ja parhaimmat taukopaikat ja autiotuvat.

Kirja on kirjoitettu jo 1983, mutta monet asiat ovat edelleen ajankohtaisia. Siellä ne ovat tunturit, kurut, kiveliöt, joet, purot ja järvet ihan samoilla paikoilla.

Itse en ole koskaan käynyt Lapissa hiihtämässä, mutta keväthangille aikovalle tämä tarjoaa hirmuisesti vinkkejä ja nostaa matkakuumetta.

  • Otava 1983.
  • 304 sivua.
  • Runsasti mustavalkoisia valokuvia.