| 5/5 pistettä | eräkirja |

pieninka1

Kirjan esittelyteksti kirjasta:

”Pieninkä oli Euroopan suurin asumaton salomaa, Itä-Karjalassa, rajan takana. Sota kosketti Pieningän laitamia, mutta sydänsalon ikirauhaa melskeet eivät häirinneet. Pieningän erämaissa liikkui jatkosodan aikana ammattimetsästäjiä ja -kalastajia, jotka komennettuina siviilimiehinä hankkivat lihaa ja kalaa armeijan tarpeisiin. Yksi heistä oli Jorma Ollikainen. Erämies joutui oikuttelevan kohtalon heittämänä erämiehen paratiisiin, miljoonien hehtaarien metsästysmaille. 

Pieninkä – erätarinoita Itä-Karjalasta 1942-1944 on hiljaisen huumorin sävyttämä luonnontuntijan ylistyslaulu suurelle luonnolle. Sota on taustalla tummana varjona, mutta ihmisten säännöt ja aikataulut ovat kaukana eränkävijän poluilta. Lähellä ovat ahmat ja karhut, luonnon mahtavat voimat ja sen oma ihmisestä piittaamaton kulku.”

Pieningän tarinat on alun perin julkaistu Savon sanomissa vuosina 1957–58 ja 1969–72. Tarinat on koottu kirjaksi postuumisti vuonna 1985. Toimittajina ovat Mauri Auvinen ja Jouni Hirvaskero. Kirjan upea piirroskuvitus on Seppo Polamerin.

Paitsi, että Pieninkä on upea eräkirja, itselleni se avasi uuden näkökulman sota-aikaan. Siihen, että sota-aikanakin ei kaikkien elämä ollut ampumista rintamalla tai ilmapommituksia pakoon juoksemista kaupungeissa. Isossa erämaassa kaikki jatkui kuten ennenkin, vaikka Rukajärveltä välillä kuuluikin kaukaista tykistön jyskettä.

Vielä täytyy mainita, että tarinat olivat niin hyviä, että luin koko kirjan yhdessä päivässä kannesta kanteen. Niin käy harvoin.

  • Kustannuskiila Oy, 1985.
  • 132 sivua, runsas piirroskuvitus.