| 3/5 pistettä | eräkirja | luontokirja | äänikirja |

Kirjan esittelyteksti kustantajan sivulla:

”Upeasti kuvitettu teos, jossa karhutietous ja metsän pojan kasvutarina kietoutuvat huikeaksi kokonaisuudeksi.

34-vuotias luontotoimittaja ja -valokuvaaja Kimmo Ohtonen, on koonnut elämän mittaisen seikkailunsa karhun maailmassa kirjan kansien väliin. Kimmo ottaa lukijansa mukaan omakohtaiselle tutkimusmatkalleen Kainuun korpimetsiin, petojen valtakuntaan. Suurpedoista on kerrottu vuosisatojen aikana lukemattomia tarinoita. Edelleen ne herättävät meissä kunnioitusta ja pelkoa, jopa vihaa. Kimmon matkassa pääsemme seuraamaan petojen elämää lähietäisyydeltä, tapaamme niin sudet, ahmat kuin lukuisat muutkin metsän asukit. Tarinan keskiössä on kuitenkin itse metsän kuningas, jonka seurassa Kimmo on päässyt viettämään lukuisia öitä korpimetsän hämärässä. Sävähdyttävät valokuvat värittävät Kimmon kertomuksia elämästä karhun valtakunnassa.

Metsä on tuhansien tarinoiden ja salaisuuksien maailma, jossa niin eläimet kuin monet ihmisetkin kasvavat ja oppivat elämänsaloja. Karhu – voimaeläin onkin ennen kaikkea ihmismatka meidän alkujuurillemme, sinne mistä me olemme kaikki lähteneet. Matka, jonka edetessä lukija pääsee myös pohtimaan omaa luontosuhdettaan. Mitä tunnet, kun vaellat syvällä havupuiden labyrintissä? Mitä näet, kun metsän kuningas katsoo sinua silmiin? Pelottavan pedon vai kenties heijastuksen omasta elämästäsi?

Kimmo Ohtonen on Ylen toimittaja, käsikirjoittaja ja valokuvaaja, joka on tunnettu useista luonto-ohjelmista. Viime vuosina hän on esiintynyt mm. Puoli seitsemän- ja Ulos luontoon -ohjelmissa. Hänet tunnetaan myös useista tempauksistaan luonnon puolesta. Vuonna 2012 Kimmo tempaisi Norppauinti-ohjelmassaan saimaannorpan puolesta uimalla Suomen suurimman järven päästä päähän.”

Kuuntelin kirjan äänikirjana, joten kirjan kehutuista valokuvista en päässyt nauttimaan. Äänikirjanakin tämä oli kuitenkin mielenkiintoinen ja antoi paljon lisätietoa karhusta, joita on alkanut pyöriä paljon omillakin marjastus- ja sienestysmaillani. Enää en pelkää karhuja – en ainakaan ihan niin paljon kuin aikaisemmin.

Karhu – voimaeläin on yhdessä suhteessa hyvin erilainen kuin tässäkin blogissa arvostelemani eräkirjat. Ohtonen on antanut seuraamilleen karhuille nimet ja näin kirjan sivuilla seikkailevat esim. Halla, Brutus ja Mr. Goodman. Tämä tekee kirjasta ehkä jopa vähän satukirjamaisen, mutta samalla tuo karhut lähemmäs ihmistä ja tekee niistä jopa vähn inhimillisiä olentoja.

  • Docendo 2017
  • Äänikirja 3 h 45 min.