| 5/5 pistettä | matkakirja | äänikirja |

Pekka Pirin Avoveneellä Islantiin – Saagojen kutsu on yksinkertaisesti huikea kirja. Se on päiväkirjanomainen tarina kahden miehen huimasta seikkailusta 7 metrisellä FinnFaster-avoveneellä 175 hv Evinruden tuuppaamana Helsingistä Islannin Höfniin kesällä 1994. Matkaa kertyi 4000 kilometriä 23 päivässä.

Avoveneellä Islantiin on paitsi jännittävä seikkailu Itämeren, Pohjanmeren ja Atlantin kuohuissa, myös tarina unelmien toteuttamisesta, elämän merkityksestä, luottamuksesta ja kumppanuudesta. Samalla se on väkevä kannanotto nykyistä työelämää ja sitä muottia vastaan, johon jokainen meistä yritetään pakottaa.

Piri oli seikkailun aikana keskellä elämänsä suurinta kriisiä. Työ henkilöstöpäällikkönä oli loppunut ja avioliitto oli kariutumassa eroon. Samalla, kun kirja kertoo matkasta Islantiin, se kertoo keski-ikäisen miehen matkasta itseensä. Se on vimmainenkin kannantto sen puolesta, että meidän jokaisen pitäisi elää omien unelmiemme mukaisesti, ei siten, kuin muut määrittelevät.

Myös matkakumppani, merikapteeni Matti Pullilla on omat kipeät kohtansa. Hänen kipparoimansa rahtialus Finnpolaris upposi Grönlannin länsipuolella 1991 eli vain muutama vuosi ennen FinnFasterin reissua. Miehistö pelastui, mutta oikeudenkäynnit jatkuivat.

Miehet olivat tavanneet Helsingin silakkamarkkinoilla ja pian sen jälkeen alkoi yhteistyö. Työnjako reissulla oli selvä: Piri ajoi ja Pulli navigoi.

Matkalle sattui vaarallisiakin tilanteita, mutta kaikkein vaarallisin jo siinä vaiheessa, kun miehet olivat perillä Islannissa. Mutkittelevalla vuoristotiellä autosta menivät jarrut, takana oli trailerilla vene ja 800 litraa polttoainetta ja vauhti kiihtyi koko ajan. Piri itse hyppäsi kyydistä noin 80 km/h vauhdissa, mutta Matti Pulli ei voinut hypätä, kun samassa kyydissä oli myös suomalainen tuttavaperhe. Kuin ihmeen kaupalla Matin onnistui pitää auto huimassa laskussa tiellä, joten tästäkin selvittiin. Eniten loukkaantui Piri, jolla olivat kädet ja jalat verillä.

Pirin ja Pullin matka avoveneellä Islantiin oli jo aikanaan iso tapahtuma, jota seurattiin valtakunnan päämedioissa. Kirjasta on tullut klassikko.

Itse kuuntelin kirjan äänikirjana. Se oli myös äänikirjana hyvin poikkeuksellinen. Siinä on mukana autenttisia kohtia matkan varrelta. Taustalla pauhaavat kilpaa aallot ja Evinrude. Lukijana on Pekka Piri itse, joka sopiikin tähän aivan mainiosti.

Kirjasta löytyy Ylen sivulta artikkeli ja videokin, jossa Pekka Piri kertoo matkastaan. Lisäksi siinä on mukana nauhoitettuja raportteja matkan varrelta. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/11/30/pekka-piri-saagojen-kutsu

  • Äänikirja WSOY 2017.
  • Lukija: Pekka Piri
  • 149 s. / 6 h 20 min
  • Kirja on ilmestynyt alun perin nimellä Saagojen kutsu vuonna 1996.