| 3/5 pistettä | matkakirja | äänikirja |

Kirjan esittelyteksti:

”Miten käy, kun vaatimattomuuden hyveen omaksunut suomalainen pyrkii jäseneksi 0,3 miljoonan ihmisen perheeseen, jossa ei yritetä mitään muuta kuin olla maailman parhaita?

Islanti on maailman kiehtovimpia mutta myös eriskummallisimpia maita. Siellä voidaan tietyöt keskeyttää maahisten takia, voi päätyä kävelyltä kahville presidentin kanssa, juoda olutta maailmankuulujen pop-tähtien vieruspöydässä tai huomata sukulaistensa pukeutuneen putkimiehen valepukuun päästäkseen ensimmäisenä katsomaan vastasyntynyttä. Kaikki tämän maan 300.000 kansalaista tuntuvat olevan sukua toisilleen. Kaikki he uskovat olevansa maailman parhaita. Miten luonnistuu suomalaiselta naiselta kotoutua jäätiköiden ja kuumien lähteiden keskelle? Seikkailusta islantilaiseen yhteiskuntaan ja mielenmaisemaan ei totisesti puutu vauhtia ja hersyviä tilanteita.”

Satu Rämön Islantilainen voittaa aina kertoo hänen omakohtaisia kokemuksiaan mentyään naimisiin islantilaisen miehen kanssa ja muutettua maahan. Rämö on koulutukseltaan ekonomi, joten varsinkin talousasioihin ja islantilaisten pankkien romahtamiseen perehdytään kiinnostavasti ja perusteellisestikin moneen eri otteeseen.

Mielenkiintoista oli myös huomata, miten eri tavalla ihmiset suhtautuvat Suomessa ja Islannissa esimerkiksi työuraan. Islannissa on ihan tavallista, että ihmiset vaihtavat ammattia monta kertaa ja hyppäävät täysin uusille aloille ilman sen kummempaa kokemusta. Esimerkiksi monet kalastajat ovat ryhtyneet pankkiireiksi. Suomessahan tällainen on tehty varsinkin työnantajien toimesta hyvinkin vaikeaksi – tuskin esimerkiksi minua kukaan palkkaisi pankiiriksi, jos alalle haluaisin.

Mukavat tarinat synnyttivät melkoisen matkakuumeen Islantiin.

  • WSOY 2015
  • Äänikirjan lukija: Sanna Majuri