| 5/5 pistettä | matkakirja | eräkirja | tietokirja | äänikirja |

Pohjoinen on valtava tietopaketti Lapista sekä siinä samalla myös Ruotsin, Norjan ja Venäjän pohjoisista alueista. Haataja kuvailee kokemiaan hetkiä Pohjoisen luonnon keskellä, mutta samalla linkittää ne suurempaan kontekstiin – pohjoisten alueiden luonnon tilaan, ilmastonmuutokseen, ihmisen toimintaan luonnon muovaajana jne.

Kirjan esittelyteksti:

”Lapin luonnon taika sanoin ja kuvin.

Pohjoinen vie lukijan keskelle Saamenmaata, sen huikeaan luontoon ja elämään vuodenkierrossa. Kirja kertoo tarinan suurten vaellusten muovaamasta ekosysteemistä, jossa porolla, sopulilla, sääskellä, lohella, valailla, muuttolinnuilla ja suurpedoilla on suuri rooli maiseman muokkaajina. Alkuperäiskansalle pohjoinen merkitsee elettyä elämää, ja luonnon kauneus kytkeytyy paimentolais- ja luontaiselinkeinojen harjoittamiseen.

Pohjoinen maisema muuttuu: ihmisen aikakausi näkyy tuntureilla ja Jäämerellä. Ympäristön pirstaloituminen, ilmastonmuutos ja saamelaisen identiteetin muovautuminen eri tahojen paineessa muuttavat näkymiä. Saamenmaan faunassa näkyy muutos, joka on viimeisen 150 vuoden aikana ollut hyvin nopea.

Kirja kertoo naalista, tunturipöllöstä ja muista tarunhohtoisista eläimistä, joiden katoaminen maisemasta ilmentää niin modernin ihmisen kuin alkuperäiskansan muuttuneiden elintapojen ja luontosuhteen vaikutusta ympäristöön.

Teos avaa ainutlaatuisen näkymän pohjoiseen luontoon mutta myös vaikeuksiin ja parhaillaan käytäviin kiistoihin luonnonvaroista ja maan omistusoikeudesta. Pohjoisen tarina ja teoksen upeat valokuvat pysähtyvät katsomaan Saamenmaata, saamelaisuutta, sen juuria ja tulevaisuutta ennennäkemättömällä tavalla.”

Itselleni kirja avasi aivan uudella tavalla kokonaisuuden luonnon tilasta ja mikä merkitys ilmastonmuutoksella ja ihmisen muulla toiminnalla on luonnon kokonaisuuteen. Esimerkiksi kun eteläiset lajit leviävät pohjoiseen, valtaavat ne alueita pohjoisilta lajeilta ja kun pohjoiset lajit eivät pysty siirtymään pohjoisemmaksi (Jäämeri), ne kuolevat sukupuuttoon.

Tai miten on mahdollista, että Uuudellamaalla on parikin susilaumaa, mutta Inarin seuduilla ei yhtään.

Antti Haatajan Pohjoinen oli itselleni ensimmäinen tähän blogiin kirjaamani kirja, jota en itseasiassa lukenut, vaan kuuntelin sen äänikirjana. Ilmeisesti kirjassa on myös paljon hyviä valokuvia, mutta niistä en siis päässyt nyt itse nauttimaan. Äänikirjanakin tämä toimi muuten kyllä todella hyvin.

Huomasin, että äänikirja antaa mahdollisuuden nauttia hyvästä kirjasta myös silloin, kun ei ole aikaa lukea. Tykkäsin kuunnella tätä esimerkiksi kuntosalin juoksumatolla.

  • Tammi 2018
  • 304 sivua.
  • Äänikirjan kertoja Jusa Rajalin.