| 3/5 pistettä | matkakirja |

reissukirjaRauli Virtanen on oli ensimmäinen suomalainen, joka oli käynyt maailman kaikissa itsenäisissä valtioissa. Se ei kuitenkaan ole tämän kirjan teema, vaan tähän hän on koonnut unohtumattomia kokemuksia matkojensa varrelta.

Kirja on jaettavissa oikeastaan kahteen osaan. Ensimmäisillä 160 sivulla Rauli kertoo ensimmäisestä reissustaan, jolla hän matkasi rahattomana Brasiliasta Amazonin viidakon läpi Väli-Amerikkaan, sieltä Pohjois-Amerikan läpi Alaskaan ja sitten New Yorkin kautta atkaisin Suomeen.  Tämä on hyvin perinteistä matkakirjatarinaa ja ehdottomasti tämänkin kirjan parasta antia.

Loppuosa kirjasta on sitten tyyliltään hyvin erilaista. Siinä kerrotaan aiheittain eri asioista ja poukkoillaan maasta ja maanosasta toiseen. Missä paikoissa on pelottanut eniten, missä hengen lähtö on ollut lähimpänä, millaista on ollut pahimmilla sotatantereilla jne.

On ymmärrettävää, että jokaisesta 194 maasta ja jokaisesta reissusta ei voi kertoa yksityiskohtaisesti, mutta jotenkin tuo kirjan loppuosa jää vähän irralliseksi. Siinä puhutaan esim. paljon eri maissa kuolleista toimittajista ja kuvaajista, mutta kymmenet nimet eivät sano ainakaan minulle mitään. Ehkä jotain kirjan tyylistä kertoo myös se, että lopussa on satojen nimien henkilöhakemisto.

Mieluummin olisin lukenut Raulin mielipiteitä, mitkä on sellaisia paikkoja, joihin turistivirrat eivät vielä ole löytäneet, mutta olisivat ehdottomasti käymisen arvoisia, missä on maailman kauneimmat rannat, missä ystävällisimmät ihmiset, mitkä on parhaimmat tai oudoimmat ravintolat, missä upeimmat auringonlaskut jne.

Kirjan nimi on Reissukirja ja kyllähän siinä reissataan, mutta oikeastaan se on kirja ulkomaankirjeenvaihtajan työstä ympäri maailmaa. Toisaalta se myös tekee kirjasta siinä mielessä kiinnostavan, että se kertoo paikoista, joihin eivät turistit eksy.

  • WSOY 20114
  • 404 sivua + valokuvaliitteet