| 4/5 pistettä | matkakirja |

hiihtaen-halki-gronlanninRetkikunta jääkauteen on perinteinen mukaansatempaava matkakirja, joka kertoo ensimmäisen suomalaisen retkikunnan vaelluksesta Grönlannin halki 1966 koiravaljakon avulla.

Mukana reissussa oli Erik Pihkala, Eero Varonen, Viljo Haapala, Peter Boucht sekä itsekin monia matkakirjoja kirjoittanut Christer Boucht. Reitti kulki itärannikon Angmagssalikista länsirannikon Söndre Strömfjordiin.

Kirjassa kuvataan yksityiskohtaisesti reissun vaiheita ja vaikeuksia, joita totisesti riitti. Tuohon aikaan naparetketkin olivat hiukan eri asia kuin nykyään pelkästään varusteidenkin takia. Ei ollut nykyisen kaltaisia lämpövaatteita satelliittipuhelimista puhumattakaan.

Kirja on myös monipuolinen kuvaus Grönlannista ja sen luonnosta. Kuinka päivällä saattaa olla todella lämmintä, aurinko paistaa niin polttavasti, että saa palovammoja, ja sitten taas yöllä on 40 astetta pakkasta ja hirmuinen tuuli.

”Tiesin, että ihminen tuskin koskaan oli tältä samalta paikalta seurannut värikylläistä arktisen yön näytelmää, kenenkään suksi ei ollut aikaisemmin piirtänyt latua ympäröivien nietosten pintaan. Varmaa on myös, että kenenkään kynä tai kamera ei koskaan pysty tulkitsemaan täydellisesti näitä lumiaavojen värejä ja tunnelmia ulkopuolisille, ne täytyy itse nähdä ja kokea.”

  • Sanoma Osakeyhtiö, 1966.
  • 138 sivua. Runsas valokuvakuvitus sekä piirrettyjä karttoja.