| 2/5 pistettä | matkakirja |

Processed with VSCOToimittaja Jorma Marttalan kokoama kirja kertoo hänen setänsä purjehduksesta nelimastoisella teräsparkilla Olivebankilla 1928. Kyseessä on 1892 rakennettu alus, joka kuului ahvenanmaalaisen laivanvarustajan Gustaf Eriksonin laivastoon 1924-1939. Tuolloin upea alus upposi ajettuaan miinaan Pohjanmerellä.

Martti Vappula piti päiväkirjaa purjehduksen aikana. Laiva seilasi Atlantia etelään, kiersi Afrikan eteläkärjen, pyöri Intian valtamerellä ja päätyi kirjan aikana lopulta Australiaan. Päiväkirjamerkinnät itse purjehduksen ajalta ovat mielenkiintoisia, mutta aika suuri osa kirjasta on ajalta ennen purjehdusta. Samaten kirja tavallaan loppuu kesken, kun päähenkilö ja päiväkirjan kirjoittaja Martti Vappula kuolee yksipuolisen ravinnon ja vihannesten ja hedelmien puutteen aiheuttamaan sairauteen juuri ennen Australiaan saapumista. Kirja siis loppuu tavallaan töksähtäen kesken.

Itse matkakirjaosuuden jälkeen kirjassa on kattava sanasto purjehdukseen liittyvistä termeistä tuolta ajalta. Lisäksi kirjassa on luettelot aikanaan maailman suurimman purjelaivavarustajan Gustaf Eriksonin laivoista sekä lisäksi listat suomalaisista 3-mastoparkeista ja 4-mastoisista valtameripurjelaivoista.

  • WSOY 1998
  • 342 sivua, mustavalkokuvien liite.