| 3/5 pistettä | matkakirja |

Legioonalainen PetersLegioonalainen Peters Norsunluurannikolla on matkakirja, joka on samalla sotakirja. Legioonalainen Peters on yhtä kuin Kyösti Pietiläinen, joka on pisimpään muukalaislegioonassa palvellut suomalainen. Hän liittyi legioonaan vuonna 1972 kierrettyään sitä ennen 5 kertaa maapallon ympäri merimiehenä.

Tässä kirjassa legioona roudataan Norsunluurannikolle puolustamaan kaatumassa olevan diktaattorin hallintoa. Joukkion tehtävänä on partioida kapinallisten ja hallinnon rajalinjalla estäen kapinallisten etenemistä etelään kohti pääkaupunkia.

Sitä, kuinka todenmukainen kuvaus tapahtumista on, on vaikea sanoa. Kirjan mukaan legioonalaiset ammattisotilaat olivat ainakin täysin ylivoimaisia mustia kapinallisjoukkioita vastaan. Useampaan otteeseen Peters kavereineen otti yhteen useampien kymmenien kapinallisten kanssa ja aina kaikki kapinalliset tapettiin ja legioonan omaksi tappioksi koitui koko hommasta kaksi lievästi haavoittunutta.

Pariin otteeseen Peters pohtii, että mitä tekemistä pienen partion touhuilla ja muutamien kymmenien ”mustikoiden” poimimisella on kansainvälisessä politiikassa eli oliko heidän tehtävässään mitään järkeä. Se jäi itseäkin mietityttämään. Mutta kuten Peters sanoi, poliitikot tekevät päätökset, sotilaat vain noudattavat niitä.

  • Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2014.
  • 228 sivua.